Waarom zou een vrouw haar borsten willen laten verkleinen?

Wanneer men het heeft over plastische chirurgie en de borsten van de vrouw, dan denkt men in de eerste plaats vaak aan een borstvergroting. De naam zegt eigenlijk al genoeg. Het is een operatie waarbij implantaten worden ingebracht in de borst om deze voller en ronder te maken. Tegenwoordig is het overigens ook mogelijk om een borstvergroting te laten doen met eigen vet.

borsten vrouwDit vet wordt op een bepaalde plek weggehaald in het lichaam en opnieuw ingebracht in de borsten voor een natuurlijk resultaat. Maar naast de vergroting van de borsten, zijn sommige vrouwen juist geïnteresseerd in het tegenovergestelde, namelijk het laten verkleinen van de borsten. In bepaalde gevallen kunnen vrouwen hier interesse in hebben, meestal heeft het met klachten in de rug, nek en schouders te maken.

Grote en volle natuurlijke borsten worden over het algemeen vaak als mooi beschouwd, maar deze zijn ook behoorlijk zwaar. Dit gewicht moet telkens worden meegedragen en kan dus deze eerder genoemde klachten veroorzaken. Vaak ontstaan de klachten tijdens het sporten of andere activiteiten. Hierdoor voelt de vrouw zich minder vrij en wordt dus als het ware beperkt in haar bewegingsvrijheid. Soms kunnen oefeningen van de nek, rug en schouders bijdragen en de klachten verminderen maar dat is niet altijd het geval.

Natuurlijk zal er in eerste instantie altijd gekeken worden naar andere oplossingen om deze klachten bij de vrouw weg te nemen, zodat zij zich weer vrij kan bewegen door het leven. Maar in bepaalde gevallen werken andere oplossing niet en is de enige optie nog om een borstverkleinende operatie uit te laten voeren, of een Borstlift om de borsten opnieuw stevig te maken. Vaak wordt dit in een ziekenhuis gedaan, of in een kliniek voor plastische chirurgie.

Veel plastische of cosmetische chirurgie is niet vergoed in de zorgverzekering, de borstverkleining is daar in bepaalde gevallen een uitzending op. Omdat de zware borsten medische klachten geven, zal de zorgverzekeraar daar mogelijk een vergoeding voor geven. Hier zitten wel bepaalde voorwaarden aan verbonden. Zo moet de vrouw minimaal een DD cup hebben en mag zij niet boven een bepaald BMI (body mass index) inkomen. Meer hierover kan door een arts of door de zorgverzekeraar worden uitgelegd.